Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Βιολογικά και Sustainable προϊόντα ή marketing tricks?


Την επόμενη φορά που θα είσαι στο σουπερμαρκετ (που φαντάζομαι οτι δεν θα είναι σύντομα..), δες στα συστατικά του προϊόντος που κρατάς στα χέρια σου εάν περιέχει "φοινικόλαδο".

Θα εκπλαγείς από το πόσες φορές θα το δείς! Υπολογίζεται οτι συναντάται στο 50% όλων των προϊόντων και βρίσκεται σε σχεδόν κάθε δωμάτιο του σπιτιού μας!  
Το λάδι φοίνικα προέρχεται από …?..ταντάαα..φοίνικες και οι φοίνικες είναι ο πυρήνας των ...?..(καθημερινώς/εξαλειπώμενων) τροπικών δασών. Η ύπαρξη των τροπικών δασών είναι κρίσιμη για την ισσοροπία του περιβάλλοντος διότι είναι πυρήνας βιοποικιλότητα και φίλτρο για μεγάλα ποσά διοξειδίου του άνθρακα.

Υπάρχει ένα προϊόν στην γερμανική αγορά, το Terra*, το οποίο προωθείται ως „οικολογικό“ απορρυπαντικό, και το οποίο και εγώ η ίδια είχα κάποτε αγοράσει με την ελπίδα οτι βοηθάω το περιββάλον—TIP: “οικολογικό” δεν σημαίνει πάντα οτι το προϊόν προωθεί το καλό του περιββάλοντος και την αειφορία (sustainability).
Η Henkel υποστηρίζει οτι το προϊόν της περιέχει φοινικόλαδο από καλλιεργούμενους φοίνικες..αυτό σημαίνει οτι η εταιρία φυτεύει τους δικούς της φοίνικες και δεν χρησιμοποιεί αυτούς των τροπικών δασών. Μετά από εκτενή έρευνα και επίσκεψη γερμανών δημοσιογράφων και της Greenpeace Amsterdam στην Μαλαισία και την Ινδονησία, αποδείχθηκαν τα εξής:

1.     Η εταιρία με τις μεγαλύτερες καλλιέργιες φοίνικα, λέγεται “United Plantations” (http://www.unitedplantations.com/).
2.     Η United Plantations κατέστρεψε ένα προϋπάρχον τροπικό δάσος, πάνω στο οποίο ξεκίνησε να φυτεύει τους φοίνικες της !!!
3.     Οι εργάτες στις καλλιέργειες αναγκάζονται να χρησιμοποιούν ένα εντομοκτόνο που περιέχει την ουσία “parakoat”, ένα από τα πιο επικίνδυνα τοξικά (ο ναι, απαγορευμένο!) για την ανθρώπινη υγεία, πόσο μάλλον τελείως non-eco, non-bio!!
4.     Η United Plantations, στο ξεκίνημά της χρειάστηκε γη και την πήρε με το έτσι θέλω από τους Μαλαισιανούς στους οποίους ανοίκε. Όποιος δεν δεχόταν να δώσει το κομμάτι γής του, έμπαινε (πολυ δημοκρατικά)…στην φυλακή!
Βρήκα αυτή εικόνα που περιγράφει όλη την κατάσταση ..1 εικόνα 1000 λέξεις που λέμε:

Μετά από όλα αυτά, βλέπω για μία ακόμη φορά τον κόσμο των σουπερμαρκετ, της διαφήμισης, της μαζικής παραγωγής, με άγριο βλέμα..εκνευρισμός που μετατρέπεται γρήγορα όμως σε δράση. Ο εκνευρισμός από μόνος του δεν θα βοηθούσε ούτως ή άλλως…
Είναι σοκαριστικό να βλέπεις πόσο μας έχουν για ηλίθιους:
Το σποτάκι του απορρυπαντικού Terra είναι
“Για ένα καθαρό σήμερα και ένα καθαρότερο αύριο!
Πραγματικά αμφιβάλω για το πόσο καθαρό θα είναι το αύριο με όλα αυτά..

Παρόλα αυτά..

'Harapan' ονομάζεται ένα από τα σημαντικότερα τροπικά δάση στην Σουμάτρα της Ινδονησίας, το οποίο θεωρείται "restoration forest" (δάσος υπο αναστείλωση..εάν το μεταφράζω σωστά)
'Harapan' σημαίνει Ελπίδα… :)
-------------
*: Το άρθρο αυτό δεν γράφτηκε μόνο κατά του Terra.  Αυτό απλά είναι ένα από τα πολλά προϊόντα που ακολουθούν αυτή την τακτική που καλό θα είναι να μην υποστειρίζουμε ..
//////

Με αγάπη και ελπίδα,
Με ανοιχτά μάτια,
Αναστασία Κιτσικοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου